Lördagen den 3 februari spelades MASKen/ÅLen, en deltävling i Skånes schackförbunds GP-serie i schack för ungdomar, i Södra Sandby. Efter lite inledande trassel med lottningen i första ronden så flöt det på bra därefter. Det var väldigt jämnt i de flesta klasserna, speciellt i de två yngsta.

I den allra yngsta, MASKen B, var det inte mindre än fyra spelare på samma poäng inför sista ronden! Sista ronden blev då extra spännande eftersom dessa fyra mötte varandra i två partier. Ena partiet slutade remi, vilket gav vinnaren i det andra partiet, Ludvig Morell från Lunds ASK, segern i hela tävlingen. tvåa och trea kom respektive Noah Gebre Hiwot från Malmö AS och William Johansson från LASK, medan Alrik Andersson från En Passant hamnade precis utanför prispallen på fjärde plats efter förlusten mot Ludvig i sista ronden.
Av våra egna spelare lyckades Eskil bäst med en fin 8:e plats! Lika många poäng men lite lägre kvalitetspoäng fick Qianqian som kom på 14:e plats. Båda fick därmed pris i tävlingen.
Jakob P kom på 22:a plats, han spelade bra och gjorde till exempel ett bra parti mot slutlige 6:an i tävlingen även om det blev förlust i partiet. Så det lovar gott för framtiden!
Oscar BV och Noah gjorde sin allra första tävling och slutade på 30:e respektive 31:a plats. Båda lyckades vinna minst ett parti var, i det inbördes mötet i sista ronden blev det Oscar som drog det längsta strået. Bra jobbat och en bra erfarenhet att spela en heldagstävling!

Resultat MASKen B

I näst yngsta klassen, MASKen A, blev det också spännande, men på ett annat sätt. David Petersson från Lunds ASK och Asker Malmström från Malmö AS möttes i första ronden och spelade remi, därefter radade de upp segrar i resten av partierna och därmed fick kvalitetspoängen avgöra. Med en ynka kvalitetspoängs fördel blev det David som drog det längsta strået och vann klassen. Tvåa alltså Asker och trea kom Oliver Holmquist från En Passant.
Här hade vi endast en spelare med, Karl, som dock gjorde en bra tävling. Han hängde med länge mot både 1:an och 2:an i tävlingen som Karl mötte i de sista två ronderna, trots förluster där blev det en fin 7:e plats eftersom Karl samlade många poäng i de övriga ronderna!

Resultat MASKen A

I den näst äldsta klassen blev det en trippelseger för SK Sandlöparen! Jacob vann samtliga sina partier (även om han var illa ute mot Oscar och vann en tidsnödsduell med några sekunders marginal mot slutlige 4:an Hampus från Lunds ASK) och kom därför hela två poäng före 2:an i tävlingen, som något överraskande blev Anton! Anton inledde med en förlust mot Oscar i första ronden, men lyckades därefter vinna samtliga partier utom mot Jacob – speciellt imponerande var fina vinster mot jämngamle Linus från SK Bara Bönder och Hampus från Lunds ASK. Kul och bra jobbat av Anton! När Anton vann mot Hampus i sista ronden fick Oscar chansen att bli 3:a i tävlingen genom vinst i sista ronden och med en halv (!) kvalitetspoäng tillgodo på Hampus blev Oscar alltså 3:a.
För vår fjärde deltagare i klassen, Olof, blev det lite stolpe-ut denna gång. Olof hade inför sista ronden vunnit hälften av partierna, ett parti efter att helt enligt instruktionsboken ha lyckats få ner två torn på 7:e raden och därmed pressa fram en vinst. Inför sista ronden fanns chans till topp-10-placering och prisplats men tyvärr blev det förlust i sista ronden och därmed totalt en 13:e plats. Bra kämpat av Olof och priset tar vi nästa gång i stället!

Resultat ÅLen B

I äldsta klassen blev det seger för Tomasz Szczepanowski från Helsingborgs ASK. Tomasz imponerade genom att vinna alla partier utom ett, en förlust mot slutlige tvåan Carlos Thörnberg från Limhamn gjorde att det ändå var spännande inför sista ronden. Men när Tomasz vann det sista partiet kunde ingen komma ikapp och han vann till sist med en hel poängs försprång när Carlos spelade remi i sista partiet. Carlos gjorde också en bra tävling och förlorade bara ett parti och med två remier utöver det och resten vinster blev han 2:a med en halv poängs marginal till trean, André Forsberg från En Passant. André fick med Carlos remi i sista ronden chansen att ta 2:a platsen, men en lite överraskande förlust mot slutlige 4:an Erik Leonardsson från Bara Bönder (som inledde med tre raka förluster men sedan vann resterande partier!) gjorde att André fick nöja sig med 3:e plats.

Resultat ÅLen A

Sammanfattningsvis – en bra tävling med både fint spel och fina prestationer av många, stort tack till alla spelare, ledare, föräldrar och syskon som var med – och inte minst till alla klubbmedlemmar och föräldrar som hjälpte till med arrangemanget!