29/6 till 8/7 spelades Schack-SM i Ronneby, och det blev stora framgångar för SK Sandlöparen! I U16 (kadett)-klassen fick klubben en Svensk Mästare genom Jacob Jönsson med 7,5 poäng på de 9 ronderna! I samma klass kom också Oscar Jönsson på 5:e plats och Olof Söderquist på 18:e plats.

Jacob och Oscar Jönsson med sina priser efter bra insatser i schack-SM in Ronneby 2018

Tävlingen avgjordes först i sista ronden då både Jacob och slutlige tvåan Gabriel Nguyen från Linköping spelade remi i sina respektive partier och därmed vann Jacob på samma slutpoäng men bättre kvalitetspoäng. Både Oscar och Olof spelade också bra genom turneringen, vilket speglas av att alla spelarna gick plus i rating under turneringen.

Det blev dessutom en stor framgång i en av seniorklasserna (indelade efter rating och tidigare SM-starter) där Simon Sjö vann sin grupp i klass 4 på fina 5,5 poäng av 7 möjliga och därmed avancerar till klass 3. Sista partiet var ett direkt avgörande finalparti där Simon var tvungen att vinna för att ta hem klassen, och det blev precis så efter ett fint angreppsparti av Simon. Det blev därmed både förstapris och ett rejält ratingplus för Simon i turneringen!

Simon med priser efter gruppseger vid Schack-SM in Ronneby 2018

I en grupp i klass 3 kom slutligen Claes Jönsson 4:a med 3,5 poäng av 7, en placering ungefär enligt rating i gruppen.