Helgen 14-15 april hade vi 6 spelare från äldregruppen som spelade kval till U16-SM i schack för lag, eller Kadettallsvenskan som det kallas. Södra kvaltävlingen spelades i Göteborg (det fanns en kvaltävling i Stockholm också) och från varje kval gick tre lag vidare till finalen som spelas i Norrköping i augusti.

Vi spelade 3 partier på lördagen och 3 på söndagen och det blev en väldigt spännande tävling.  På lördagen fick vi en tuff lottning. Första matchen förlorades med minsta möjliga marginal mot Nolered från Göteborg, 2½-3½. Efter det fick vi fortsatt tufft motstånd i form av Linköping, där vi dock lyckades vinna med 4-2. Då väntade en av favoriterna Lunds ASK i kommande omgång, där det blev en klar förlust med 1½-4½ trots bra spel i flera partier.

Därmed var chansen till avancemang väldigt liten, men dag 2 hade alla vaknat på rätt sida och vi vann dagens två första matcher mot Manhem 2 och Helsingborg med 6-0 respektive 5-1 efter mycket bra spel av vårt lag. I sista ronden var vi då faktiskt med i kampen om avancemang – det krävdes dock att vi själva vann vår match samt hade turen med oss i andra matcher. Om vi vann med stora siffror och det inte blev oavgjort mellan Lund och Örgryte skulle vi kvalificera oss till finalen för första gången, likaså om vi vann med stora siffror och Linköpings lag skulle lyckas besegra arrangörsklubben Manhem från Göteborg med mindre marginal.

Vi lyckades vinna vår match mot Nolered 2 med stora siffror, 6-0, så då blev det sedan en spänd väntan på hur det skulle gå i de övriga matcherna. När det så bara var ett par partier kvar i båda matcherna som hade betydelse för vår placering så fanns chansen, då Lund ledde mot Örgryte med 3-1 och det stod 2-2 mellan Linköping och Manhem. Lyckan var dock inte med oss denna gång utan båda matcherna slutade 3-3… så totalt blev det därmed en fjärdeplats för oss vilket ändå är ett väldigt bra resultat för laget från lilla Södra Sandby i konkurrens med lag från betydligt större orter och städer!

Våra spelare fick följande poängskörd i bordsordning på de 6 ronderna (max 6 poäng alltså):

Jacob Jönsson 5
Oscar Jönsson 4½
Olof Söderquist 3
Simon Sjö 5
Karl Lindquist 4
Eskil Grönte 3½

Mycket bra jobbat av alla! Kul att vi visar en bra bredd och att alla tog många poäng, även våra yngre spelare.

Vi gratulerar lagen från Örgryte, Lund och Manhem till finalplatserna, och själva får vi ta nya tag i kommande tävlingar! Resultat och tabell från tävlingen finns här: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=5593