SK Sandlöparen

Schackklubben i Södra Sandby

Välkomna till en ny schacktermin!

Efter att skolan öppnat upp för att andra än skolans personal kan vara i skolans lokaler igen har vi haft kontakt med skolan och diskuterat i styrelsen och beslutat att starta upp schackverksamheten igen från och med måndag 24/8. Vi kommer att ha verksamhet samma dagar och tider som tidigare år, dvs måndagar och torsdagar 17-18 för basgruppen och 18-19:30 för fortsättningsgruppen.

Vi följer förstås FHM:s riktlinjer och kommer att möblera luftigt och tillhandahålla handsprit. Har man några sjukdomssymptom ber vi förstås också att man stannar hemma från träningen den gången.

Alla får självklart göra sin egen bedömning om man vill delta i verksamheten under träningarna, som vanligt kommer vi att försöka skicka ut veckoinformation om vad vi gör på träningarna fortlöpande. Har ni några frågor eller funderingar kring verksamheten får ni gärna höra av er till någon av oss tränare eller övriga styrelsen.

Det finns inga definitiva besked än om planerade turneringar och seriespel under rester av året. Så om det får vi återkomma när Sveriges Schackförbund har kommit ut med mer info.

Vi ses på träningarna!

Mvh

Styrelsen och tränarteamet

Schack Online

Schack funkar utmärkt att spela och lära online och det finns en mängd resurser online för alla nivåer. Här ges en kort översikt och länkar till några av de roligaste

De två största sidor för online schack är:

Båda sidorna finns på svenska och är gratis att spela schack på.  Dock är lichess helt gratis, medan en del av de mer avancerade funktioner på chess.com kräver ett betalande medlemskap.

Efter några matcher kommer man få en rating på dessa sidor som gör att man alltid får möte spelare av ungefär samma spelstyrka. Det finns alltid tusentals motspelare tillgängliga av alla möjliga nivåer, från blixt-schack till mer långsamma partier.

På båda sidorna hittar man också:

  • övningar för alla nivåer
  • schackproblem (dock max 5 per dag för gratis användare på chess.com)
  • turneringar
  • avancerade kurser / studier
  • möjlighet att analysera positioner eller partier
  • roliga schackvarianter (t.ex. måste-ta)
  • schackvideor

SK Sandlöparen har en egen sida på lichess:  https://lichess.org/team/sk-sandloparen

Chess.com har också en egen sida endast för barn:  https://www.chesskid.com/sv/

Båda sidorna har också egna appar så man kan spela eller träna på mobilen.

En annan intressant hemsida med många kurser (delvis gratis) och med ett helt eget interface där man först tittar på en video och sedan direkt kan öva in de saker man har lärt är

Det har blivit extra populärt med schack på nätet nu under Corona-perioden och många streamar sina partier live på nätet, även några av de högst-rankade spelare i världen.

Många av de största chess streamers finns på Twitch:

Dessutom kan man följa alla större tävlingar live online på

Kommentar på partier finns tyvärr inte på svenska än.

Självklart har också youtube en massa schackvideor av varierande kvalité och nivå.

Detta räcker nog ganska långt. Men om ni själv har några bra tips eller schack-länkar, skicka dem gärna så lägger vi till dem här.

Medlemsavgift 2020

Vi hoppas i dessa tider att så många som möjligt vill fortsätta stödja klubben genom att vara medlemmar. Medlemsavgiften för 2020 (helår) bestämdes vid årsmötet att vara

  • för juniorer under 20 år :      100:-
  • för seniorer:                                  200:-

dessutom tillkommer för de som deltar i träningsverksamheten

  • träningsavgift om 300:-

På helår alltså 400:- för juniorer som deltar vid våra träningar.

Medlemsavgiften betalas till klubbens giro 111-1004 (ange för- och efternamn som OCR).

Grillning och tipsrunda

Måndag 11/5 träffades medlemmar i schackklubben och deras familjer för en mycket uppskattad tipsrunda och grillkväll.

 

Vinnare av tipsrundan blev Luke och Håkan.

Fina resultat i GP serien

Eftersom det fortfarande är stopp för schacktävlingar utanför internetvärlden så har Skånes Schackförbund beslutat att årets GP-serie för ungdomar avslutas med ställningen som den är efter MASKen/ÅLen som ju spelades i Södra Sandby i februari. Så trots det tråkiga med att det inte är några schacktävlingar för tillfället så finns det några nykorade GP-mästare i Skåne, och hela tre av fyra klasser fick slutsegrare från SK Sandlöparen!

Läs mer under tävlingsresultat här.

Covid-19/Corona och schackträningar

Med tanke på utvecklingen av Covid-19 och nya direktiv från Folkhälsomyndigheten i går kring att begränsa nära kontakt vid idrottsaktiviteter så har styrelsen i schackklubben beslutat att tills vidare pausa den ordinarie schackverksamheten. Såklart tråkigt, men hälsan går först och då vill vi i schackklubben också följa de direktiv som ges och ta ansvar för det också vilket vi hoppas alla har förståelse för. Så inga ordinarie träningar från och med nu alltså. Info om detta kommer också att läggas ut på hemsidan.

För att ändå erbjuda någon form av schackverksamhet har vi skapat en egen sida för oss i klubben på Lichess, en gratis schacksite på nätet. Det är enkelt att registrera sig, sidan för oss når man via

https://lichess.org/team/sk-sandloparen

Där kan man gå med och delta i lagens tävlingar.

Kim har skapat två tävlingar till basgruppen och fortsättningsgruppen imorgon torsdag 19/3, endast för medlemmar i laget ovan:

https://lichess.org/tournament/SzM1V9UR        kl17-18
https://lichess.org/tournament/wvyoT7Pg    kl18-19.30

Gå gärna med där och spela med oss, så försöker vi hålla igång schacket den vägen.

 

Information om Covid-19

Uppdaterad 15 mars kl. 23.45
SK Sandlöparens styrelse följer noga Sveriges Schackförbunds riktlinjer angående hur klubben ska minska risken för smittspridning av covid-19, samt Folkhälsomyndigheten rekommendationer. Följande riktlinjer gäller för klubbens verksamhet:

Stanna hemma om du känner några sjukdomssymptom, tillhör riskgrupperna eller har anhöriga som är sjuka eller tillhör riskgrupperna.
Tvätta händerna ofta och noggrant (minst 30 sekunder) med tvål och vatten!
Inga hälsningar med händerna!
Hosta eller nys i armvecket! Gå gärna ut om det är möjligt.

Vi kommer för närvarande inte att starta nya tävlingar utan skjuter dem på framtiden tills vi vet mer.

Klubbens träningsverksamhet pågår i övrigt som vanligt, men vi kommer att anpassa träningarna för att minska på nära kontakter mellan individer. Alla ska tvätta händerna i början av träningen och det blir ingen fika.
Riktlinjerna kan med kort varsel komma att ändras. Håll dig uppdaterad på vår hemsida.

Har du frågor kontakta: info@sksandloparen.se

Träning med Stellan Brynell

Måndagen den 24/2 var stormästaren Stellan Brynell på besök hos oss och hjälpte till med träningen. Stellan, som är tvåfaldig svensk mästare och har mångårig erfarenhet av ungdomsträning på alla nivåer, hade med sig många roliga övningar till basgruppen och också en partigenomgång till fortsättningsgruppen som visade på hur viktigt det är att ha en plan när man spelar schack!
I båda grupperna avslutade vi med en simultan mot Stellan, i basgruppen i form av bondeschack där Stellan fick bra motstånd men ändå lyckades vinna alla partierna.

I fortsättningsgruppen spelade vi med alla pjäserna och samtliga kämpade på så bra att inga partier blev helt klara varför vi fick göra avdömning till slut. Då visade sig Stellans erfarenhet räcka längst, 12½-2½ till Stellan. Lukes pappa Håkan var den som tog vinsten medan det blev remier för Jacob J, Oscar J och Kevin som spelade väldigt bra!

Byskolan vinner lågstadiets skollags DM

Lördagen den 29 februari avgjordes Skånes Distriktsmästerskap för skollag från mellanstadiet och lågstadiet i Svedala.

Byskolans lågstadielag vann DM (för tredje året i rad) och kvalificerade sig för SM i Eskilstuna i mitten av maj.

Qianqian, Jakob, Rasmus, Carl och Fredrik lyckades vinna  otroliga 25 av 28 möjliga partipoäng, och max matchpoäng!

 

Schack-kul på Biblioteket

Måndagen på sportlovet var det dags igen för en omgång av ”Prova på schack” på biblioteket i Sandby.

Denna gången fick vi besök från några reporter från södrasandby.com.

Läs deras artikel här: http://södrasandby.com/schack-kul-pa-biblioteket/

« Äldre inlägg

© 2020 SK Sandlöparen

Tema av Anders NorenUpp ↑