SK Sandlöparen

Schackklubben i Södra Sandby

Höstlovsschack på biblioteket

Måndag 30/10 organiserades höstlovsschack på biblioteket med totalt 22 deltagare från Byskolan, Österskolan och också några från klubben. Vi gick igenom de grundläggande schackreglerna och spelade en liten turnering där alla fick pris. Ett extra tack till biblioteket som också bjöd på fika!

Caissa Open 2023

I höstlovsturneringen Caissa Open i Malmö deltog fyra spelare från SK Sandlöparen i lågstadieklassen, Linnea, Kaleb, Amos och Harshavardhana. Det var en trevlig tävling där våra spelare gjorde bra ifrån sig och hade roligt tillsammans. Linnea, Kaleb och Amos kom på prisplats, Harshavardhana spelade också bra i sin allra första tävling!

Länk till resultaten finns här: http://skaneschack.se/wp-content/uploads/2023/11/Resultat-Caissa-Open-2023.docx 

September 2023

Träningen för höstterminen har börjat. Måndagar och torsdagar kl17-18 / kl18-19.30 i byskolans matsal.

Notera: ingen träning torsdag 7/9 (matsalen upptagen).

Schacksäsongen börjar också så smått dra igång på tävlingssidan. Följande är de tävlingar som är närmast i tiden:

10/9 – Bengt Ekenbergs minnesturnering (individuell turnering med tidshandikapp) i Helsingborg, https://www.nvssf.com/forbundet/wp-content/uploads/2023/09/BEM2023_inbjudan.pdf – lämplig för de som har varit med något år eller två eller motsvarande kunskaper och kan spela med klocka

15-17/9 Kvibergsspelen i Göteborg (deltävling i Sveriges Schackförbunds GP-serie), https://www.ssmanhem.se/kvibergspelen/ – lämplig för de lite mer erfarna med vana av partier med lång betänketid

23/9 Skånska Skolmästerskapet i Svedala (deltävling i Skånes Schackförbunds GP-serie), http://skaneschack.se/wp-content/uploads/2023/08/Inbjudan-Skanska-Skolmasterskapet-2023.pdf – lämplig för alla upp till 20 år även de som är nya, spelas i olika åldersklasser

6-8/10 Skol-SM i Uppsala (deltävling i Skånes Schackförbunds GP-serie),  https://schack.se/wp-content/uploads/2023/08/skolsm2023_2023-08-17.pdf – lämplig för alla upp till 20 år även de lite nyare, spelas i olika åldersklasser. Här finns det förhoppningsvis möjlighet att åka med gemensam buss med En Passant från Svedala, en del har redan anmält intresse för att åka med där. Hör av er snarast om ni vill vara med och också åka med bussen!

Inbjudningar till tävlingarna finns med länkar ovan. Vill ni spela någon av tävlingarna så kan ni antingen anmäla er själva eller höra av er till oss tränare så kan vi hjälpa er. 

Dessutom är det dags att fundera på om man vill vara med i några av de lagtävlingar vi deltar i, ungdomsserien och Allskånskan. De startar i slutet av oktober men det är snart dags att anmäla lag så vi vill gärna veta vilka som vill vara med och spela. I ungdomsserien kan alla upp till 20 år spela, vi hittar lag till alla som vill vara med (men för de allra nyaste finns också en nybörjarserie som startar efter årsskiftet) och i Allskånskan är det blandat vuxna och ungdomar med lite längre betänketid. 

För de som vill ha hela höstens schema finns en länk till Slkånes och Sveriges schackförbunds huvudsakliga tävlingar här: http://skaneschack.se/kalender . Bara hör av er om ni undrar över något kring dem!

Medlemsavgift/träningsavgift 2023

På klubbens årsmöte 13/2/2023 bestämdes medlemsavgiften till 250 kr för seniorer per år och 100 kr för juniorer. För de som också är med vid träningarna på måndagar och torsdagar tillkommer en årlig träningsavgift för att täcka lokalhyra, fika, träningsmaterial mm om 300 kr per år. Så ungdomar som deltar vid träningarna betalar 400 kr per år. Avgiften betalas till klubbens giro 111-1004, ange namn när ni betalar. Nya spelare får prova på några gånger innan ni behöver betala.

Ungdomsserien 22 oktober

Ungdomsserien säsongen 22/23 startade 22 oktober. För vår del var det bortamatch i division 1 mot Helsingborgs ASK för vårt förstalag och hemmamatch i division 2 mot SK Bara Bönder för vårt andralag.
I förstalaget spelade denna gång i bordsordning Jacob J, Oscar J, Carl och Fredrik. För Carl och Fredrik var det första gången de spelade i lag 1 och också i högsta serien! Det blev en riktigt spännande match som avgjordes först efter nästan tre timmars spel. Helsingborg tog ledningen med 1-0 efter att Fredrik efter att ha börjat lovande och vunnit en pjäs för två bönder tyvärr åkte på en springargaffel på dam och kung och sedan var partiet snart förlorat. Jacob utjämnade ställningen till 1-1 efter att lustigt nog precis som Fredrik tidigt vunnit en pjäs för två bönder. Även Jacobs parti avgjordes av en damvinst, i detta fall genom en avdragsfälla där Jacobs torn schackade motståndarens kung och motståndarens dam därmed kunde tas. Därefter var det jämnt en lång stund innan Oscar lyckades vinna sitt parti på bord 2, det blev ett parti med tidigt dambyte och kvar på brädet blev vars två torn och en löpare plus en del bönder. Oscar vann en bonde i centrum och lyckades sedan till slut efter skickligt manövrerande vinna motståndarens löpare efter kombination och därefter var partiet snart slut, 2-1 till SK Sandlöparen.
Kvar var då Carl, som efter att ha förlorat en bonde i mittspelet senare förlorade ännu en när pjäser byttes av till ett tornslutspel med varsitt torn och tre bönder mot fem, varav motståndaren hade en farlig fribonde långt framme som till slut nådde sjunde raden. Men Carl höll huvudet kallt och genom bra försvarsspel med aktivt torn och likaså kung vann han först tillbaka en bonde och sedan en till och när det så var kvar två bänder kvar och varsitt torn accepterade så motståndaren Carls remianbud i följande ställning med svart vid draget:

Denna ställning är remi, men svart kunde ha försökt ett sista trick med att spela sitt torn till a3 i denna ställning – kan ni se vad tricket går ut på? Vit kan skydda bonden på b3 både genom att gå med kungen till c2 och c3, vilket är bäst? Ett av de dragen förlorar till och med! Lite svårt kanske, men det finns säkert några som kan se det. Svar finns längst ner!

Genom denna remi så säkrade Carl vinsten till laget med 2,5-1,5 och en bra start på serien med två debutanter i högsta serien i laget! Nästa match för lag 1 spelas den 12/11 borta mot Lunds ASK.

I lag 2 spelade Qianqian, Rasmus, Jakob och även här en debutant, Henrik. Lag 2 vann, efter 4 ganska jämna partier, till slut med 3-1 mot Bara Bönder. Qianqian, Rasmus och Jakob vann sina partier på de första 3 borden, endast Henrik kunde inte hålla fast en ledning ur öppningen mot en mer rutinerad, äldre spelare.

En bra början på denna upplaga av ungdomsserien! Fortsättning följer …

 

Lösning: Om svart spelar .. Ta2-a3 får inte vit spela Kc2, då följer Ta1! Och efter Tf5xf2 som är tvunget (för annars går bonden på f2 ner till f1 och svart kommer att ha ett helt torn mer) så följer Ta1-a2+ och när vit flyttar kungen så kan svart genom en så kallad dolk vinna det vita tornet på f2. I stället för Kc2 kan svart i stället spela Kc3 och det är fortsatt helt jämnt.

MASKen/ÅLen 2022 

SK Sandlöparen och Skånes SF inbjuder alla ungdomar födda 2001 och senare till  MASKen/ÅLen 2022 

Tävlingen spelas i Killebäckskolans matsal, Hällestadsvägen 16 i Södra Sandby lördagen den 2 april. Tävlingen omfattar sju ronder monrad med 15 minuters  betänketid per spelare och parti + 5 sekunder/drag. Vid få deltagare i någon klass  kan spelformen komma att ändras för den klassen alternativt slås samman med  annan klass. 

Klassindelning: Juniorer (Ålen A): födda 2001-2004

Kadetter (Ålen B): födda 2005-2008 

Miniorer (MASKen A): födda 2009-2010 

Yngre Miniorer (MASKen B): födda 2011 och senare 

 

Spelschema: Personlig anmälan i spellokalen senast kl. 9.30 

Första ronden startar 10.00 

Lunch ca kl. 13.15 – 14.00 

Prisutdelning ca kl. 16.30 

Yngre Miniorer kan bli klara något tidigare. 

 

Lunch: Det kommer att finnas stora hamburgare med dryck till försäljning för 60  kr.  

Cafeteria: Det kommer att finnas cafeteria med dryck, godis mm. Betalning i  cafeterian sker med Swish, endast i undantagsfall med kontanter. 

Priser: Pokaler till de tre främsta i varje klass.  Minnespokaler till ca en tredjedel av deltagarna. 

 

Anmälan: Anmälan senast tisdag 29/3 till SK Sandlöparen, 

e-post: info@sksandloparen.se alt. tfn: 0703-810088. 

Ange namn, klubb, födelseår och klass vid anmälan 

Vid ev frågor, ring Claes Jönsson 0703-810088 eller Kim Weyns, 0768-809467.

Startavgift: 100 kronor i alla klasser. 

Betalning sker i förväg till SK Sandlöparens bankgironummer 111-1004 eller  vid anmälan på plats via Swish.

Vi har begränsade möjligheter gällande hantering  av kontanter varför detta bara kan accepteras i undantagsfall. 

Övrigt: Tävlingen ingår i Skånes SF:s Grand Prix. 

VÄLKOMNA!

Tillbaka i byskolans matsal

Äntligen kan vi gå tillbaka till schackträningar i matsalen igen! Från och med i morgon måndag 14/2 är det träningar som vanligt igen i matsalen. Det innebär vanliga tider, dvs måndagar och torsdagar, 17-18 för basgrupperna och 18-19:30 för fortsättningsgruppen. Vi fortsätter också försöka med seniorträning 19:30-21 på måndagar beroende på intresset.

Kallelse till årsmöte 2022

Alla medlemmar i SK Sandlöparen hälsas välkomna till årsmöte 2022 som hålls torsdagen den 17 februari 2022 kl 19:30. På grund av pandemin hålls det denna gång digitalt, på Google Meet, på följande länk: https://meet.google.com/mmi-ekew-aji

Eftersom tyvärr Louise valt att inte fortsätta i styrelsen så vill vi också passa på att fråga om det är någon som är intresserad av att hjälpa till i styrelsen kommande verksamhetsår. Hör av er snarast om ni är intresserade av det till någon i styrelsen då styrelsen också fungerar som valberedning.

Förslag till dagordning:
1. Mötets öppnande
2. Val av ordförande och sekreterare för mötet
3. Fastställande av dagordning
4. Val av justerare tillika rösträknare
5. Styrelsens verksamhetsberättelse
6. Revisorernas berättelse
7. Styrelsens ansvarsfrihet
8. Motioner och förslag
9. Medlemsavgift
10. Fastställande av antalet styrelseledamöter och ev. suppleanter
11. Val av
– Ordförande
– Styrelseledamöter och ev. suppleanter
– Revisorer
– Valberedning
12. Övriga frågor och meddelanden
13. Mötets avslutande

Eventuella motioner eller förslag från medlemmar ska inges skriftligt till styrelsen senast två veckor före mötet, dvs senast den 3 februari, till någon av följande e-postadresser:
info@sksandloparen.se – klubbens officiella adress
claes.jonsson@gmail.com – ordförande

Övriga handlingar till årsmötet (ekonomihandlingar/verksamhetsberättelse) kommer att distribueras innan mötet.

Välkomna!

Claes Jönsson, ordförande

KM pågår

Måndag 15/11 spelades första omgången i SK Sandlöparens klubbmästerskap.

Nybörjargruppen (kl17) spelar 10+5, fortsättningsgruppen (kl18) spelar 15+10 och vuxengruppen (kl19.30)  spelar 45+10.

Nästa omgång spelas 29/11!

 

 

 

Öppna Skånska Skolmästerskapet

8 ungdomar från SK Sandlöparen deltog på lördagen den 23/10 på Öppna Skånska Skolmästerskapet i Lund. Och det blev faktiskt pallplats i alla tre klasser vi hade deltagare i.

Yngre miniorer födda 2011 tävlade Guanbo och Henrik, och Guanbo tog förstaplatsen av 29 deltagare!

Miniorer födda 2009-2010 tävlade Zi Qian, Carl, Rasmus och Fredrik. Zi Qian kom på tredje plats och även Carl och Rasmus kom i top tio.

Juniorer födda 2001-2004 vann Jacob sista partiet mot sin bror Oscar och därmed vann Jacob första plats och kom Oscar på andra plats!’

Stort grattis till alla!

« Äldre inlägg

© 2023 SK Sandlöparen

Tema av Anders NorenUpp ↑