Årets skol-SM hade förlagts till Lidköping vid Vänern, dit en lite mindre skara deltagare (341) än vanligt hade letat sig, det brukar vara runt 400 deltagare. Men det var ändå de flesta ur toppskiktet i respektive åldersgrupp som var på plats, så det var tuff konkurrens för dem som var med.

Jacob, Oscar, Olof, Eskil och Anton efter bra insatser vid skol-SM 2018

Vi hade denna gång 5 deltagare med, också för oss lite färre än vanligt, men de gjorde bra ifrån sig!

I näst äldsta klassen, för de som är 15-16 år gamla, hade vi 3 deltagare med. Jacob som tog 5 poäng av 8 och slutade på 8:e plats, Anton som tog 4 poäng och slutade på 20:e plats och Olof som tog 3 poäng och slutade på 30:e plats. Vann klassen gjorde Ludvig Carlsson från Västerås.

Jacob var med i toppstriden fram till rond 5 där det blev förlust och han halkade ner lite i resultatlistan. I sista ronden fanns dock fortfarande chans till topp-5-placering, men då hade det behövts vinst mot åldersgruppens högst rankade spelare och det blev för svårt denna gång. Bra att komma topp-10 även om det fanns förhoppningar om högre placering – men det kommer fler chanser!

Anton började första dagen med 1 poäng av 2, hade en lite kämpigare lördag där det blev 1½ poäng av 4 men spurtade starkt med 1½ av 2 sista dagen och tog därmed precis hälften av de möjliga poängen och placerade sig därmed också ungefär i mitten av resultatlistan. Anton spelade bra mot ett par högre rankade spelare och en av remierna (sista dagen) kom mot en spelare med ca 200 poäng mer i rating (där Anton också hade vinstchanser men till slut gick det inte att vinna slutspelet med olikfärgade löpare). 4 poäng och en mittenplacering är jättebra gjort och högre än Anton var rankad inför tävlingen!

Olof fick inleda med en svår uppgift – en spelare med ca 700 poäng högre rating, Anna Cramling. Det är väldigt stor ratingskillnad… men Olof brydde sig inte om det och spelade jättebra, det var först i slutet som partiet avgjordes genom motståndarens bättre rutin. Efter det spelade Olof fortsatt bra och låg inför sista dagen på 3 poäng av 6. Tyvärr blev det dock 2 förluster sista dagen mot motståndare som båda hade ca 300 poäng högre rating. Men bra jobbat och lite plus i rating är fullt godkänt betyg!

I C-klassen (spelare som är 14 år) fick vi vår bästa resultatmässiga framgång – Oscar kammade hem bronsplatsen efter genomgående bra spel! Oscar tog 6 poäng på de 8 ronderna och inför sista dagen delade Oscar ledningen med 2 andra spelare på 5 poäng. Tyvärr blev det förlust i sista dagens första rond mot Margo Zarytovskaya som nyligen var och spelade schack-OS med Sveriges damlag, men i gengäld lyckades Oscar efter ett fint parti i sista ronden vinna mot åldersklassens högst rankade spelare Gustav Törngren från Örgryte efter att en fribonde i centrum inte gick att stoppa för motståndaren. Oscar förlorade bara mot Margo och tävlingens segrare, Tomasz Szczepanowski från Helsingborg, och vann flera andra fina partier.

I G-klassen (för spelare som är 10 år) gjorde Eskil sitt livs tävling och kom på en jättefin 9:e plats och belönades därmed rättvist med en fin pokal! Eskil spelade stabilt genom hela tävlingen och vann ett par partier på att hålla huvudet kallt även om motståndaren ibland spelade fort. I sista ronden blev det remi mot slutlige 5:an i tävlingen efter att Eskil hittade rätt försvar mot motståndarens två kantbönder på samma linje när alla andra pjäser bytts av – genom att ställa kungen i hörnet går det inte av vinna det slutspelet. Snyggt spelat och en fantastiskt bra resultat av Eskil. Vann klassen gjorde Sebastian Gerdes från Stockholm.