Ungdomsserien säsongen 22/23 startade 22 oktober. För vår del var det bortamatch i division 1 mot Helsingborgs ASK för vårt förstalag och hemmamatch i division 2 mot SK Bara Bönder för vårt andralag.
I förstalaget spelade denna gång i bordsordning Jacob J, Oscar J, Carl och Fredrik. För Carl och Fredrik var det första gången de spelade i lag 1 och också i högsta serien! Det blev en riktigt spännande match som avgjordes först efter nästan tre timmars spel. Helsingborg tog ledningen med 1-0 efter att Fredrik efter att ha börjat lovande och vunnit en pjäs för två bönder tyvärr åkte på en springargaffel på dam och kung och sedan var partiet snart förlorat. Jacob utjämnade ställningen till 1-1 efter att lustigt nog precis som Fredrik tidigt vunnit en pjäs för två bönder. Även Jacobs parti avgjordes av en damvinst, i detta fall genom en avdragsfälla där Jacobs torn schackade motståndarens kung och motståndarens dam därmed kunde tas. Därefter var det jämnt en lång stund innan Oscar lyckades vinna sitt parti på bord 2, det blev ett parti med tidigt dambyte och kvar på brädet blev vars två torn och en löpare plus en del bönder. Oscar vann en bonde i centrum och lyckades sedan till slut efter skickligt manövrerande vinna motståndarens löpare efter kombination och därefter var partiet snart slut, 2-1 till SK Sandlöparen.
Kvar var då Carl, som efter att ha förlorat en bonde i mittspelet senare förlorade ännu en när pjäser byttes av till ett tornslutspel med varsitt torn och tre bönder mot fem, varav motståndaren hade en farlig fribonde långt framme som till slut nådde sjunde raden. Men Carl höll huvudet kallt och genom bra försvarsspel med aktivt torn och likaså kung vann han först tillbaka en bonde och sedan en till och när det så var kvar två bänder kvar och varsitt torn accepterade så motståndaren Carls remianbud i följande ställning med svart vid draget:

Denna ställning är remi, men svart kunde ha försökt ett sista trick med att spela sitt torn till a3 i denna ställning – kan ni se vad tricket går ut på? Vit kan skydda bonden på b3 både genom att gå med kungen till c2 och c3, vilket är bäst? Ett av de dragen förlorar till och med! Lite svårt kanske, men det finns säkert några som kan se det. Svar finns längst ner!

Genom denna remi så säkrade Carl vinsten till laget med 2,5-1,5 och en bra start på serien med två debutanter i högsta serien i laget! Nästa match för lag 1 spelas den 12/11 borta mot Lunds ASK.

I lag 2 spelade Qianqian, Rasmus, Jakob och även här en debutant, Henrik. Lag 2 vann, efter 4 ganska jämna partier, till slut med 3-1 mot Bara Bönder. Qianqian, Rasmus och Jakob vann sina partier på de första 3 borden, endast Henrik kunde inte hålla fast en ledning ur öppningen mot en mer rutinerad, äldre spelare.

En bra början på denna upplaga av ungdomsserien! Fortsättning följer …

 

Lösning: Om svart spelar .. Ta2-a3 får inte vit spela Kc2, då följer Ta1! Och efter Tf5xf2 som är tvunget (för annars går bonden på f2 ner till f1 och svart kommer att ha ett helt torn mer) så följer Ta1-a2+ och när vit flyttar kungen så kan svart genom en så kallad dolk vinna det vita tornet på f2. I stället för Kc2 kan svart i stället spela Kc3 och det är fortsatt helt jämnt.